dinsdag 1 november 2011

Allerheiligen-Halloween pompoen of raapjes?

Ja 1 november is hier in France een nationale "feest"dag. Alles is dicht, op de bakker na natuurlijk. Dus doen we het maar met wat  er in huis en tuin is om toch nog een redelijke maaltijd op tafel te bregen.
Deze dag was/is belangrijk voor de boeren: begin van het winterseizoen, slachten begon, lonen werden uitbetaald, pachttermijnen gingen in, de opkomst van de uitgesneden pompoen in onze modernere tijden. Ja zelfs hier in ons kleine dorp best een dag om even bij stil te staan. Cuisine d'amis doet dat door een koolsoort eens onder handen te nemen. De navet, een raapje, soms een vergeten groente genoemd. Die gaan we ook uithollen. Niet echt spectaculinair, maar er valt wat meer mee te doen dan alleen te koken en met een bloempapje op te fleuren a la koolraap. Nee we maken er nog iets leuks van.

Voor 4 personen:
8 raapjes, 1 ui, 2 sjalotten, 20 gr rozijnen, 1 ei, boter/olie, zout en peper

Was de raapjes en halveer ze horizontaal. Met een citrusmesje (zo'n gebogen) of met een lepeltje de raapjes leeghalen (let op er moet wel een randje overblijven). De pulp fijnhakken. Ui en sjalotten fijnmaken en in een pan met olie of boter zachtjes gaar laten worden. Dan de pulp toevoegen en met deksel op pan nog zo'n 20 minuten zachtjes laten smoren.
Ondertussen een ovenschotel lekker goed invetten, De raapjes alvast erin zetten. De rozijnen ook fijnhakken (na evt gewassen te hebben). Van het vuur af de rozijnen, het ei (losgeslagen), zout en peper toevoegen. De raapjes vullen. Vlokje boter erop.

Dan in voorverwarmde oven van 180 graden zo'n 45 minuten (maar let even op na een half uur, dat het niet zwart wordt, anders temperen). Eet smakelijk. Wij met een lekkere bourgognewijn erbij, een rode Chalonnais uit een cooperatieve cave dit keer. Niet heel bijzonder, maar toch ook smakelijk. Toch nog een beetje feestelijk geworden hier op 1 november met al die griezelige types die rondlopen op Halloween.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten