zaterdag 31 december 2011

ingemaakte walnoten zo op het eind van het jaar een delicatesse

De rijpe walnoten zijn allang gevallen en mogelijk al opgegeten. In onze cave kunnen we ze gelukkig lang goed houden en er dus lang van genieten. Met Kerst en Oud en Nieuw kijken wij altijd weer uit naar de ingemaakte walnoten. Die moeten zo'n 5 maanden in hun potje wachten op ons, en wij op hen.
Voor St Jan, dus zo rond de langste dag plukken we normaal gesproken de groene walnoten. Tegenwoordig met de warme jaren moeten we dit soms al begin juni doen. Want..... Je moet ze plukken als de kern nog zacht is!!! Anders knarst het zo tussen je kiezen. Deze walnoten kun je in plakjes snijden. Ze zien er erg decoratief uit, maar smaken daarbij ook nog heerlijk bij een dessert, kaas, paté, wild of gewoon bij een aperitief. Dus zet het voor volgend jaar in je agenda: een dagje het bos is en lekker plukken en ermee aan de slag om eind van het jaar wat heerlijks en bijzonders te hebben. NRC bedankt voor deze lekkere tip.

Benodigd:
1 kg onrijpe walnoten,
1 kg suiker
2-3 vanillestokjes
6 takjes (citroen-) tijm
1-2 takjes rozemarijn
zout. peperkorrels
Een stopnaald.

Prik met een stopnaald vele gaatjes in de walnoten. Als je wat hards voelt niet gebruiken. De noten in ruim water doen en dan 10 dagen lang 1-2 keer/dag spoelen. Er komt veel kleurstof af.
Op de 11e dag noten in koud water met 150 gr zout opzetten en aan de kook brengen, afgieten.Dit nog 2 keer doen met vers water.
Op dag 13, 15 en 17 de volgende handelingen:
Begin met 1 liter water met 1 kg suiker aan kook te brengen. Over noten gooien. Op overige dagen de noten afgieten en alleen de siroop opkoken en weer over noten heen gooien.. Op laatste dag vul je de potjes met kruiden, vanille etc en dan noten erin, afvullen met de siroop.
Ja en dan moet je nog 5 maanden wachten. Maar wel erg lekker en bijzonder.
Er zijn snellere methodes, maar de kans op kapotgaan van de noten is dan groot en dat zou jammer zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten