donderdag 16 februari 2012

Mardi Gras oftewel Vette Dinsdag

Hier in Frankrijk is de kerk nog wel belangrijk voor de dorpen, maar bijna niemand is meer actief in de kerk. Ook hier leegloop, MAAR de feesten worden nog wel geëerd en vaak uitbundig ook. Bij de bakker zijn al weer dagen lang de beignets te vinden voor Mardi Gras. In de reclameblaadjes kun je geen bladzijde omslaan of er zijn speciale feestaanbiedingen. Buren nodigen elkaar uit om lekkere hapjes te eten.

Dit jaar valt Mardi Gras op 21 februari en is de dinsdag voor Aswoensdag. Dus eigenlijk kunnen de carnavalvierders dan nog even wat vet eten inslaan om de Vastenperiode door te komen. Geen Fransman die ik ken vast hier nog, maar eten doen we met zijn allen zeker nog. Als de Elfstedentocht was doorgegaan was dit waarschijnlijk ook een goede bodem voor de schaatsers, en toeschouwers, geweest.

Zelf laatst deze citroensoufflé gemaakt. Was snel klaar en erg lekker. Wel machtig.
Zorg dat het vet echt niet te heet is, anders is het van binnen nog rauw en nee dat is niet echt lekker.

Voor 4 personen nodig:
125 gr bloem, citroenrasp en sap van 1 citroen (neem aub een onbespoten citroen), 50 gram boter, 2,5 dl melk, 4 eieren, 15 gram fijne suiker, vanillesuiker zakje, frituurolie, beetje zout.

Nu ga je een soesjesdeeg maken: breng de melk aan de kook, voeg boter, suiker en zout toe. Haal de pan van het vuur en doe de bloem erin, goed mengen.
Dan weer op vuur zetten en goed roeren totdat deeg loslaat van de bodem. Weer van vuur af, even laten afkoelen.
Dan de eieren 1 voor 1 erdoor heen, pas als er een is opgenomen de volgende erdoor.
citroensap en rasp erdoor.
Verhit olie naar 180 graden. Dan in een spuitzak (met karteltjes geeft leuk effect) in het hete vet telkens maar met een paar tegelijk wat circeltjes spuiten. Als ze goudkleurig zijn, uit laten lekken op keukenpapier en met vanillesuiker bestrooien.
Ze zijn het lekkerst als je ze warm serveert.

Een ander Mardi Gras recept dat ik nog niet gemaakt heb, maar dat ga ik zeker voor volgende week dinsdag doen is: Oreillettes Provencales (Provencaalse oortjes). Dan snap ik  mogelijk ook waarom ze de naam oortjes hebben gekregen.

Voor 6 personen:
500 gram bloem, 4 eieren, poedsuiker, 60 gram zachte boter, 50 gram suiker, 2 zakjes vanillesuiker, een eetlepel sinaasappelbloesemwater, wat zout, frituurolie.

Bloem mengen met eieren, suiker en ook vanillesuiker en bloesemwater. Daarna boter erdoor kneden tot een homogene massa is verkregen. Dan 2 uur laten rusten.
Olie verhitten (180 graden). Dan het deeg goed dun uitrollen en in rechthoeken snijden. Deze in de hete olie doen. Als ze goudkleurig zijn zijn ze gaar en dan nog met wat poedersuiker bestrooien.

Eet ze smakelijk vet. Oh ja, en een donut van de bakker kan natuurlijk ook altijd nog ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten