zondag 20 mei 2012

Mooi he die jonge dennentopjes.... en lekker ook.

In het boekje Gastronomie et plante sauvages van Daniel Zenner vond ik dit heerlijke recept om suiker te parfumeren met dennensmaak/geur.
Het is heerlijk in een kruidenthee. Het is goed tegen keelpijn, maar het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om een creme brulée een eigen smaak te geven, een siroop of een sorbet ervan te maken. En ontdek zelf wat je er nog meer mee kan doen.
Het is simpel. Het duurt een weekje. Je kunt alle soorten suiker gebruiken, maar de ervaring is dat bijvoorbeeld rietsuiker vochtiger wordt en dus langer neemt om te drogen.

Hier komt het:
Op een mooie droge dag de topjes met een schaar of snoeischaar afknippen. Bakje eronder houden. Thuis op een theedoek uitschudden voor evt beestjes.....
In een afsluitbare glazen fles (soort weckpot), laagje om laagje suiker en dennentopjes leggen.
Dit dan een week laten staan. De suiker wordt nattig, maar neemt de smaak van de den op.
Dan na een goede week het geheel op een bakplaat leggen en in oven van minder dan 50 graden goed laten drogen. Kan wel een paar uur duren.
Als de suiker goed droog is dan in een keukenmachine even fijnmalen of met een deegroller.
KLAAR voor de rest van het seizoen.

de verse topjes
suiker is gereed




Geen opmerkingen:

Een reactie posten