zaterdag 23 juni 2012

Catering als nieuwe activiteit

Recent ben ik op het idee gekomen om voor de vakantiegangers hier in de buurt een lichte aankomstmaaltijd- service op te zetten en het lijkt aan te slaan, want elke reservering is tot nu toe raak.
Dus ik sta nu elke vrijdagavond druk voor te bereiden, want de wisseldag in onze gite, maison d'amis, is in het hoogseizoen op zaterdag.Er is nu ook al vraag vanuit andere gites............

Het is ook leuk dat ik een samenwerking heb kunnen opzetten met een geitenkaasboerin. We wisselen onze groentes en zaden uit, we leveren over en weer eieren, informatie delen we etc. Bijna een zelfvoorzienend team.
De heerlijkste geitenkazen staan nu tot mijn beschikking. Een van de cateringrecepten is een dessert, deze is echter zonder geitenkaas. In deze maand juni is de zwarte bes en de kruisbes volop aanwezig. Een geitenkaasrecept en wie weet ook een kruisbesrecept volgen binnenkort nog zeker.

In dit blog een cassis-ijs met een heerlijk bijgaande meringue met pernod/anijs smaak. De stevige smaak van zwarte bessen en anijs gaan goed samen. En je kan het gelukkig allebei ver van te voren maken, dat scheelt weer druk

De sorbet is makkelijk te maken. Je neemt 3,75 dl water met 200 gram suiker en kookt dit langzaam op totdat de suiker oplost. Dan ca. 300 gram zwarte bessen erin en 5 minuten zachtjes laten koken met deksel erop. Dan dit zeven (goed uitdrukken!). En dit vocht laten afkoelen, zodat je daarna ijs van kan draaien of in de vriezer zetten (dan wel een paar keer met een vork goed roeren).

De merinque is ook niet veel werk, want de oven doet het meeste werk.
neem 3 eieren die je splitst. Je gebruikt alleen het witte deel. Gebruik het geel om een creme te maken vandaag of morgen.
Dan het eiwit opkloppen met een paar druppels citroensap (of azijn), dan wordt je schuim goed stijf. Dan  250  gram poedersuiker of witte basterdsuiker toevoegen en goed mengen. Deze massa kun je met een lepel hoopjes scheppen op een bakblik (bakpapier eronder doen!)  of je spuit met een spuitzak leuke vormen.
Dit stop je in zeker een uur in een oven van ca. 110 graden. Het mag niet echt kleuren, het schuim moet drogen. Als blijkt dat het nog plakt aan je papier, dan zet je het gewoon weer terug in de oven.
Je hebt teveel schuimpjes, maar dat is helemaal niet erg. Gewoon in een goed afsluitbaren trommel doen en voor je het weet zijn ze zomaar ineens op.........

Bijgaand een voorbeeld. Dit keer heb ik het opgediend met een in reepjes gesneden spelt-pannenkoekje.

cassissorbet met pernod merinque op speltpannenkoekje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten