maandag 4 juni 2012

Vlierbloesem-tijd!!!!!!

Vlierbloesem is een fantastisch produkt dat de natuur ons zo maar schenkt. Velen van ons kennen de beignets van de bloesem en het sap (later in het seizoen van de bessen) of de vlierbloesem-champagne.
Dit jaar heb ik wat nieuws uitgeprobeerd en van de heerlijk ruikende bloesem  ijs gemaakt, en wel een sorbet. Het is heerlijk fris en kan als dessert gegeten worden, maar ook als tussengerechtje/spoom met wat bubbeltjeswijn in een sierlijk champagneglas misstaat het zeker niet. En hier in de Bourgogne is die bubbelwijn natuurlijk de Cremant.
Ik droog ook nog wat extra schermen voor dit najaar, want volgens de kenners zullen deze, als je ze samen met wat appeltjes in september in een grote pot doet, aan de appeltjes de smaak van lychee geven. Ga ik zeker ook proberen.

Bij deze het ijsrecept:

ca 10 mooie bloesemschermen. Je hoeft ze niet te wassen, gewoon mooie plukken.
250 ml water
200 gram suiker, ik heb rietsuiker gebruikt
1 dl citroensap
1 eiwit.

Maak eerst van de suiker en het water een siroop. Van het vuur af de bloemschermen in de pan zetten met de steeltjes omhoog. Dit zeker een uur laten trekken.
Daarna de bloemschermen eruit halen. Even uitknijpen voor die laatste lekkere druppels aroma. Als er wat bloempjes nog in je siroop zitten; geen probleem.
Dan het citroensap erbij en het eiwit.
Het geheel met de (staaf-)mixer goed schuimig kloppen.
Daarna in je ijsmachine draaien of in de vriezer en dan om de paar uur even met een vork goed losroeren.

Geniet van de lente.Geen opmerkingen:

Een reactie posten