dinsdag 30 oktober 2012

Trek in chocolade? Chocomacarons!

In het verleden heb ik wel eens macarons gemaakt, maar ik kreeg nooit die grappige vorm met zo'n leuk kraagje. Te weinig oefening met de spuitzak denk ik. Of niet het goede recept, want er zijn verschillende invalshoeken. bv met of zonder suikersiroop maken. Maar nu heb ik een siliconenvorm gevonden voor leuke kleine macarons. En zowaar nu lukt het wel en wie weet komt dit recept ook nog in de komende kookworkshop om de hoek kijken. Het is nu erg in de mode, maar het komt wel uit de traditionele Franse keuken -van Parijs met name- las ik, maar tegenwoordig maken ze macarons overal in France en vaak ook al bij een hartig gerecht. Waarom ook niet?! Oh ja, de echte originele macarons komen volgens een andere informatiebron trouwens uit ..... Italië. De Fransen hebben Le macaron echter graag geadopteerd.

Hier een recept voor een traditionele choco-macaron. Leuk als "koekje bij de thee" of als onderdeel van een parade van chocodessertjes? Dit recept is goed voor zeker 36 macarons van 3,5 cm.

3 hele verse eieren gesplitst
210 gr poedersuiker
125 gr amandelpoeder
30 gr fijne suiker
2 eetlepels cacaopoeder (zonder suiker, niet echt opgehoopt)
50 gr kristalsuiker
100 gr goede pure chocolade.

1. De poedersuiker met de amandelpoeder goed mengen, dan de cacao erdoor heen mengen.
2. Eiwit goed stevig opslaan met evt wat citroensap. Eerst beetje fijne suiker, dan tijdens het opslaan de rest van de fijne suiker (30 gr dus) erdoor heen.
3. Dan het mengsel van poedersuiker, cacao en amandel er doorheen mengen bvk met een siliconenspatel. Het moet een glimmend beslag worden en als een lint van je spatel aflopen. Bij mij was het iets te dik, dus ik heb wat koud water in hele kleine beetjes erbij gedaan. Dit geheel in een spuitzak doen.
4. Dan de siliconenvorm op een bakplaat zetten en vullen maar (beetje schuin houden de spuitzak en een klein randje - 3 mm- openhouden). Het vormt zichzelf
5. Dan zeker een half uur gewoon laten liggen, zodat een korstje kan ontstaan.
6. Oven voorverwarmen op 150 graden hetelucht en zet gelijk een 2e bakplaat in de oven
7. Afhankelijk van de grootte van je vorm laten bakken. Bij mij met 3,5 cm was dat 12 minuten. Zet de plaat op de 2e bakplaat.
8. Dan als het de oven uitkomt even een paar minuten laten afkoelen en dan moet je de macarons er zo af kunnen halen. Lukt dat niet, dan gewoon weer even de oven in; te vroeg.
9. Dan de vulling om ze aan elkaar te kunnen plakken. Het kan natuurlijk ook met een jam of een chocopasta, maar ja dan liggen die 3 eigelen zo alleen te wachten. Dus de eigelen met de kristalsuiker opkloppen, de gesmolten chocolade (au bain marie of magnetron) erdoor heen. Tot gebruik in koelkast zetten.
10. Het leuke werk: met een mesje of een spuitzak wat op het vlakke deel van een macaron vulling aanbrengen en de 2e ertegenaan plakken.
11. Dan het moeilijkste. Ze zijn lekkerder als je ze pas de dag erna eet....... Oeiiiiii lastig.
 Je kunt ze ook goed verpakken (met vulling en al, of apart) en invriezen, voor een  later moment.... als dat je lukt.macarons vorm

chocomacarons, mmm al 1 op


Geen opmerkingen:

Een reactie posten