zaterdag 6 oktober 2012

perzik, recept voor een drankje uit Frankrijk

Perzikrecept, maar dan anders

De perziken zijn geplukt, verwerkt tot jam, azijn, taart, compote, noem maar op. Ook de pitten worden gebruikt voor een drankje.
Wat nu nog rest zijn de nog groene bladeren van de boom zelf. In Frankrijk maken ze hier ook wat lekkers van.
De buren komen regelmatig een emmertje bladeren halen om perzikwijn te maken. Dit is een heerlijk aperitiefdrankje dat ruikt en smaakt naar amandelen.
Er zijn varianten met witte wijn, rosé-wijn, maar ook met rode wijn. Zelf vind ik de rosé-wijn meer bij perzik passen na een aantal probeersels. Ook kun je het suikergehalte variëren, maar het is snel te zoet voor mij. Ik ga dus voor weinig suiker.


Mocht je een perzikboom ontdekken rits dan gewoon de bladeren er van af. Niet knippen, of breken.


Hoe maak je deze perzikwijn:
Neem een goed afsluitbare schone pot van glas.
1 liter wijn (b.v.k. rosé of wit ) als je het voorzichtig wilt proberen
Rits zo'n 80-100 mooie bladeren van een perzikboom.
Doe de gewassen en gedroogde bladeren in de pot.
Dan de wijn er overheen gieten.
Dit ruim een week laten staan (in het licht).
Dan filteren en max. 100 gram suiker erbij doen en een glaasje sterke drank eau de vie (of bijvoorbeeld brandewijn of cognac; meer dan 30% in ieder geval). Goed mengen, zo nu en dan schudden.
Dit mengsel moet je dan 2-3 maanden laten staan in een frisse, donkere omgeving. Langer kan ook. Wordt alleen maar lekkerder.
Maar ja met 1 fles heb je zo weinig uit te proberen. Toch maar wat meer bladeren scoren?

Santé!

Meer informatie over koken in Frankrijk-de Bourgogne via  www.cuisinedamisbourgogne.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten