vrijdag 19 april 2013

duizendknoop als jam


japans knotweed
Japans knotweed, Reynoutria japonica


If you cannot beat it, eat it!
Dit geldt zeker voor het Japanse knotweed, oftewel reynoutria japonica. Het is ooit hier in Europa ingevoerd om hellingen te verstevigen, maar bleek een echte woekeraar te zijn. Als het er eenmaal staat is het bijna niet meer weg te krijgen. Gooi dus ook nooit je afval van deze plant op je composthoop. Je verspreidt het in je tuin en dan ..... moet je nog meer er van eten.

Zo ziet het eruit:

Bij ons staat dit "onkruid" op een plek waar ooit een lokale wasplaats was. Een zeer eenvoudige, zonder afdak, gewoon een gemetseld gat in de grond met een kraan. In de jaren 60 besloot onze gemeente om het gat dicht te gooien, want iedereen ging toch op een andere manier wassen en zij moesten het onderhouden. Tijdens het snoeien van de bramen en het knotweed kwamen wij ineens wat mooie stenen randen tegen en gingen eens wat navragen en hoorden we dit verhaal. Misschien dat we het ooit weer gaan open graven, maar ja, dan moeten we denk ik wel eerst even met de gemeente babbelen.

Voorlopig maak ik van dit wasplaats "onkruid"allerlei lekkere hapjes. Gewoon als groenten koken (dan wel schillen) of de geschilde stengels die hol zijn tussen de knopen vullen met hartige of zoete vulling. De smaak ligt heel dicht tegen rabarber aan met een licht bittertje. Dus ook niet te vaak eten in verband met het oxaalzuur erin. Je kunt het zowel voor zoete als hartige gerechten gebruiken. Eigenlijk waar je ook rabarber voor gebruikt. Oh ja en het seizoen is heel kort, als de stengels meer bladeren krijgen is het eetseizoen al weer voorbij en ze kunnen 10 tot 30 cm per dag groeien. Dus vite vite.

Gisteren heb ik er confiture van gemaakt: confiture de Renouée du Japon à la rose. Smaakt goed, visueel is het even wennen.

Bij deze het recept:
1 kg knotweed
1 dl rozenwater
1 dl citroensap
7 ons (riet)suiker


De stengels wassen, de kleine topblaadjes eraf haalen. Dan in schijfjes van 3 mm snijden; je hoeft ze dan niet te schillen. Ik doe het met de keukenmachine-rasp. Dan met het suiker mengen en een paar uur laten staan. De overige ingredienten erbij en een half uur laten koken tot de juiste dikheid voor jam hebt. In schone/gesteriliseerde potten doen. Klaar, smaakt niet alleen goed op brood, maar ook bij ijs, creme etc.

2 opmerkingen:

 1. mijn jam werd -door de dunne houtige stukjes bleek later-geen sucses
  nu weet ik dat alleen de korte jonge scheuten geschikt zijn
  verder is de japans duizendknoop een heel nuttige plant ondat ze chemisch vervuilde grond op natuurlijke wijze schoonmaakt en daar is een deze van chemicalien vergeven wereld grote nood aan blijkbaar
  de natuur is heel wonderlijk en wijzer dan de wetenschap die af en toe wel eens iets ontdekken
  zo blijken stoffen uit de wortels van deze japanse duizendknopp kankercellen te doden en lyme te kunnen genezen
  gemalen wortels worden als superfoods verkocht

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja de jonge scheuten zijn het smakelijkst (tot 30/40 cm) ongeveer. Ik schil ze tegenwoordig ook, dan krijg je een mooiere groene kleur. Of ik de wortel zou eten, mmm, denk het niet. Is voor mij meer een medicijn gezien het hoge niveau resveratrol.

  BeantwoordenVerwijderen