maandag 8 april 2013

Pasta van brandnetelObelix zou het lusten!

De cultuur van Les Gaulois (de Kelten) in ieder geval in het huidige Frankrijk, heeft ongeveer 2000 jaar bestaan, maar is in de vergetelheid geraakt. Gelukkig is Bibracte hier in de Bourgogne ontdekt en dit is ondertussen een van de grootste Keltische opgravingen in Europa. Alle aspecten van het Keltische leven worden in kaart gebracht en nu is er ook meer informatie bekend over de keuken. In het boek La Cuisine Gauloise van Anne Flouest en Jean-Paul Romac wordt dit uitgebreid beschreven. Volledige zekerheid is er niet over de echtheid van de recepten, maar op basis van de ingrediënten, de gereedschappen die gevonden zijn, teksten van de Romeinen over de gewoonten van de Kelten en de huidige lokale recepten hebben de schrijvers hun inspiratie losgelaten op de recepten die zeer waarschijnlijk de eetgewoonten uit die tijd benaderen.

In het boek worden eerst uitgebreid de gebruiksmiddelen beschreven. Er is heel wat gevonden aan aardenwerken potten, messen van ijzer, molenstenen (enkele honderden!), bronzen kookpotten, ijzeren roosters en spitijzers voor boven houtvuur, borden van hout en aardewerk.
Uit de opgravingen blijkt dat met veel granen at, maar ook allerlei groenten (groente uit de natuur zoals zuring, paardenbloem, weegbree, knol, salades, kruiden), fruit, champignons, noten/eikels, aan vlees at men waarschijnlijk destijds wild zwijn en varken, schaap en kikkers en slakken en een beetje gevogelte. Ook kenden ze boter, melk, kaas en eieren. Aan vis at men o.a. snoek en forel. Hiervan zijn resten in een graftombe gevonden. Men dronk een soort bier met honing. Waarschijnlijk was er geen peper en andere pittige ingrediënten. Wel kenden ze salpeter.

brandnetelpasta voor het koken

Om een beetje gevoel te krijgen voor onze Keltische voorouders bijgaand een voorjaarsreceptje voor

Brandnetel-pastadeeg (voor 4 personen)

250 gram tarwe (een deel gerst erbij smaakt beter of neem een deel boekweit), \
2 eieren gesplitst.
ca. 80 gram jonge topjes van brandnetel,
zout, beetje niervet (of neem wat olie)
 
Zoek de brandnetels op een plek waarvan je zeker weet dat het OK is. En neem een handschoen mee, is wel zo prettig. 
Was en kook de brandnetels, giet ze af en hak ze fijn, en laat het verder goed uitdruipen/drogen. 

Ondertussen ga je als echte Kelt natuurlijk het graan malen, maar kopen is sneller. Zeef de helft van het meel en meng de andere helft er direct bij. Doe in een kuiltje de ei-gelen en de brandnetel: mengen. Dan de eiwitten loskloppen- hoeft niet al te stijf; erbij doen. Doe ook wat zout bij het beslag, wat gesmolten niervet (van een kalf) en meng goed met de hand. 
Maak een bol van het deeg, laat enige uren koel staan/afgedekt.
Daarna dun uitrollen (gebruik extra meel, want het plakt nogal). Dan in de gewenste vormen snijden.  Gezouten water aan de kook brengen en hierin de pasta doen; kort koken. Net als gnocchi. Als ze boven komen drijven zijn ze gaar.
Ik heb het gegeten met wat geraspte kaas erop. Smaakte mij goed.
Zelfs Obelix zou dit vega-gerecht gegeten hebben.

brandnetelpasta gekookt met kaas

Meer informatie over koken in Frankrijk-de Bourgogne op www.cuisinedamisbourgogne.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten