donderdag 4 april 2013

voorjaarsmenuutje Voorjaar, jawel de NL kentekens zijn er weer!

Zo na Pasen begint hier het toeristenseizoen weer op gang te komen. Met onze gite Maison d’Amis zijn wij ook aangesloten bij de VVV in St Gengoux Le National. St Gengoux heette trouwens tot aan de Franse Revolutie Le Royal. En er gaan nog steeds lobby’s om de naam weer te wijzigen.
 
Maar om terug te komen op ons lidmaatschap van de VVV, dat betekent dat er voorafgaand aan het seizoen altijd “un jour des Herbergeurs” is. Een leuke dag waarin je je collega’s toeristen onderdakgevers ontmoet en lekker samen luncht. Het is grappig om bij al die verschillende locaties rond te kijken. Bij een lokaal hotelletje was er ook een aangepaste kamer/buitenhuisje voor mensen met een motorisch handicap, want ja dat is verplicht in France. Er bleek een armsteun bij het toilet gemaakt te zijn en er was een douche zonder instap, jawel. De hotelier beklaagde zich dat er van alles geëist werd door de overheid, maar dat nog nooit iemand die kamer had gehuurd. Ik heb er helaas geen foto van gemaakt, maar voordat je deze ruimte inkwam moest je wel eerst 2 grote treden nemen. Desgevraagd gaf de hotelier aan dat ze wel een plank voor een rolstoelgebruiker konden neerleggen………

Gelukkig kunnen onze rollende gasten wat zelfstandiger vakantie vieren. Sinds vorig jaar stuur ik de mensen een menuutje toe om op de avond van aankomst een lichte maaltijd te kunnen eten. Lekker makkelijk en je vakantie begint direct. Van de Nederlandse en Belgische gasten nemen ze allemaal dit gemak, maar de Fransen vinden het nog wel eng een Nederlandse die voor ze kookt. Dat gaat nog wel eens veranderen! Zeker als ze horen dat ik ook bij een Michelin kok cursussen volg; ik zeg dan maar dat ik leer koken voor de Fransen :)

Voor dit voorjaar ziet de lichte aankomstmaaltijd er zo uit:
Een groentesoep van het seizoen, en op dit moment is dat een brandnetel-, weegbree-, slasoep met een plak cake de Verdure (zie een eerdere blog).
Daarna een salade (ook met wildkruiden erbij) met of speltpannenkoekjes met een gekruide verse geitenkaasvulling of een tatin van sjalotjes. En de spelt maal ik zelf met de hand!
Als toetje is er dan panna cotta van sojaroom van tonkaboon en met onze lokale pain d’epices als crumble.

En als de kippen voldoende leggen, liggen er bij aankomst ook nog eitjes van onze scharrelende kippen voor het ontbijt van de ochtend erop. Hoe kan je vakantie relaxter beginnen?

Onze gezellige Sussex kippen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten