maandag 22 juli 2013

Fruitparels


dessert: fruitparels
Ik was er aan toe om, weer eens, een eigen dessert te creëren en eigenlijk ging dat gewoon per ongeluk.
Ik had nog wat biologische appelsap in de koelkast staan en dat drinken niet veel mensen, dus ik heb dat als basis gebruikt om mijn parels, jawel ppppparels, te koken.
Ik bedoel hier dan -Perles Japon-, oftewel tapioca parels. Dit wordt van Cassave gemaakt. Glutenvrij en plantaardig bindmiddel voor mensen die het willen weten.
Het is hier in Frankrijk gewoon in de supermarkt te koop. In Nederland misschien ook ondertussen of bij een Oosterse winkel.
In Nederland is tapioca volgens de Wikipedia trouwens een voedingstof voor de varkens, maar wij in France knorren van genot als het in zowel in hartige als zoete gerechten zit. Het geeft een fijn mondgevoel het eten van deze gare parels. Varkens zijn slimmer dan je denkt.

Verder had ik van de week een bramenvruchtenijs gemaakt, omdat de bramen uit de diepvries nu op moeten nu de nieuwe oogst eraan bijna komt. Dit is gemaakt op basis van een recept van een blog van @kokenmetkarin. Karin merci!!
Bovendien is het volop frambozentijd hier. Dus de situatie heeft dit dessert gecreëerd, maar deze houden we er zeker in. Je kunt het ook van tevoren klaar maken en hoef je alleen nog samen te voegen, dus dat scheelt ook weer aan de zomerse dis.

Fruitparels: voor 2 personen heb je nodig:

4 eetlepels bramen-basilicumijs (recept zie hieronder)
1/4 liter appelsap
3 eetlepels tapiocaparels
handje frambozen
evt. 2 blaadjes munt of gesuikerde bloemenblaadjes

Breng de appelsap aan de kook en doe de parels erin. Laat zachtjes koken en regelmatig roeren. Bij mij duurde het ongeveer 15 minuten tot ze gaar/glazig waren.
Iets laten afkoelen en in glazen dessertschaaltjes doen. Daarna in de koelkast tot gebruik koud laten worden. Of je laat het alleen lauw worden en dan het ijs erop. Is ook een heerlijke combi met het dan smeltende ijs.
Op moment van serveren het ijs op de parels scheppen en wat verse frambozen erop. Als je munt of suikerblaadjes hebt, dan leg je dit er op.
Klaar, eet smakelijk!

Voor het bramen-basilicumijs:

150 gr suiker
500 gram bramen
200 ml gewürztraminer (witte wijn)
2-3 takjes basilicum (met kaneelbasilicum wordt het m.i. nog lekkerder)
sap van 1/2 citroen

Breng, op citroensap na, alles aan de kook tot bramen zacht zijn en laat dan minimaal 10 minuten trekken (van het vuur af).
Doe deze massa door de pureerzeef of in de keukenmachine met het mes en zeef het dan alsnog. Sap van de citroen erdoor roeren en aflaten koelen. Dan tot ijs draaien. Je houdt over van het bovenstaande recept, maar dat gaat snel op. Geen twijfel over mogelijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten