donderdag 18 juli 2013

kokosrotsjes

Ja daar zit je dan in Frankrijk terwijl in Nederland blijkbaar heel de bevolking kijkt naar Heel Holland Bakt. En hier is het niet te zien. Beter gezegd niet via uitzending gemist, want de geografische locatie laat dat blijkbaar niet toe. Ja ik kan via en omweg mogelijk wat zien als ik een abonnement neem op een VPN-server. Nou dat is me te technisch.
Ik hou dan wel mijn eigen wedstrijd hier. En mijn man is jurylid..... Ik win dus vaak.

Vandaag een recept van de biscuitier oftewel een bakker die dubbel bakt. Het is al een oud beroep volgens onze Franse beroepengids.

Bron: dictionnaire des métiers

Kokosrotsjes staan op het programma. Ik ben gek op meringues en op kokos en kijk aan in een andere favoriet van me, het snoeperige boek " à la mère de famille" vond ik dit recept. Dit boek is trouwens een aanrader, omdat het naast leuke recepten ook een leuk beeld schept van generaties enthousiastelingen die deze winkel in Parijs runnen. Bij mijn volgende uitstapje naar Parijs ga ik hier ook eens langs om te checken of het echt zo'n ouderwetse heerlijkheden-winkel is.


 

Wat heb je nodig voor kokosrotsjes:

 eigenlijk niet veel en ook voor mensen met een glutenallergie is dit een lekkernij
3 eiwitten
220 gr suiker (ik doe er volgende keer wat minder in, want ik vond het erg zoet)
200 gr kokosrasp

voor het "drogen"

Meng de eiwitten en de suiker in een kom en verwarm tot ca 45 graden om de suiker op te lossen (au bain marie is het beste). Ik heb mijn Kenwood Cookingchef aan het werk gezet.
Dan moet je (met een mixer) op hoge snelheid deze massa opkloppen tot stijve pieken. De kokosrasp er met een spatel doorheen scheppen.
Dit schep je op keukenpapier in kleine hoopjes. En dan ga je 2 uur wat anders doen, gewoon laten drogen.
De oven (hete lucht) voorverwarmen op 230 graden.
De rotjes hoeven maar 4 minuten in de oven tot ze licht gekleurd zijn. Ze kleuren snel; dus blijf erbij!

Zelf heb ik nadat ik ze eruit had gehaald en de oven flink heb laten afkoelen ze weer teruggezet om ze verder in te laten drogen.

Deze kokosrotsjes zijn krokant en luchtig.

Aanvulling: dit is een meringue "Suisse". Met honing kun je dit recept ook zo proberen. Of je maakt een meringue "a la Italienne": dan klop je het eiwit eerst op en giet er dan voorzichtig de warme honing (tot mousserende structuur opgekookt; hier ca 90 gram) op . Ik heb het nog niet geprobeerd, maar in theorie zou dit moeten werken. Maak geen meringue "Francaise" (dus eiwit gelijk met honing opkloppen), want dan heb je kans dat je geen structuur krijgt en de meringue snel weer zacht wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten