zaterdag 31 augustus 2013

Troosteten; pannenkoeken uit de BourgogneJa het bestaat en het helpt ook tijdelijk. Alleen je moet het niet te vaak en te lang doen, want dan koop je snel een maatje grotere kleding. Op dit moment heb ik echter zo’n periode. Troost nodig. Alles dat enigszins wat van mechanica en/of electronica in zich heeft gaat stuk. De camper net voordat hij ingeruild wordt staat gewoon stil en blijkt zomaar even de centrale injectie van de pomp ermee te stoppen, wat is dat eigenlijk?
De wifi-apparatuur geeft het op na een onweersbuitje, ergens in de Dordogne. En let op, wij wonen in de Bourgogne he. Onze mini-trekker blaast zijn motor op nadat hij even wat harder moest werken. En last but nog least mijn Lacanche werd gewoon niet heter dan 150 graden. Dat betekent in augustus gewoon minimaal 2 weken wachten op de monteur. Dat betekent dat er aardig wat geld de deur uit stroomt en vooral ook de ergernis dat je niet kan doen wat je wilt doen.  Dat heeft ook zijn positieve kanten gelukkig, de positivo’s die wij zijn, zien dit ook. Dus we koken lekker in onze buitenkeuken, gaan uit eten, ontdekken dat werken met een zeis ook gezond is (ahum). Ach uiteindelijk lost alles weer op. Maar tot die tijd even tijd voor Troosteten en dat zijn in ons geval: Crapiaux of de meer eenvoudige vorm de matefaim.
Dit  zijn de pannenkoeken uit de Bourgogne. Lekker dik, dus geen verfijnde, ragdunne crêpes. En ook nog een scheutje gnôle,  een vorm van eau de vie (liefst zelf gestookt),  erdoorheen. Beter troosteten is  er niet.

Wat heb je nodig voor crapiaux aux pommes: 6-8 grote, bron boek  cuisine de Morvan van Albine Novarino-Pothier.

250 gram bloem
2 eetl  suiker
Snuf zout
3 eieren
½ liter melk
2 eetl olie
1 eetl gnôle, of bv calvados of andere sterke drank
3 grote appelen
20 gr boter of reuzel
70 gr fijne suiker

In een grote kom de bloem, suiker, zout mengen. De eieren er 1 voor 1 doorheen mengen. Dan de olie en de melk. Als het mengsel goed glad is voorzichtig de alcohol erdoorheen roeren.
De appels schillen en in dunne plakjes snijden. Voorzichtig In het mengsel doen.
Dan is het lekker om dit even te laten staan.
De koekenpan goed verhitten, een grote opscheplepel  in de pan gieten en goed verdelen. 2-3  minuten laten bakken tot bovenzijde droog is, draaien. De warme pannenkoek met suiker bestrooien.

De matefaim is de variant zonder appels en zonder alcohol, maar wel heel lekker.

Meer informatie over koken in Frankrijk-de Bourgogne op www.cuisinedamisbourgogne.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten