maandag 16 september 2013

De schatten van de proviandkastHet is nog steeds volop de tijd van inmaken. Je haast je van de ene inmaak naar de andere. 
De proviandkast raakt ondertussen vol en je energie op. 
Maaaar, het is wel een rijkdom zo’n proviandkast. En daarbij, het is ook nog makkelijk als je snel iets wilt maken. Je wilt pasta en dan pak je een weckpot met tomaatjes voor een snelle, maar oh zo lekkere saus. Je hebt groenten in het zoetzuur staan voor bij het varkensvlees bijvoorbeeld. De chutney, de relish, de confiture, de gedroogde en gekonfijte vruchten. Heerlijk om de herfst en winter mee in te gaan.

Vandaag gold voor mij vooral de snelheid. Na een weekend met lang en veel tafelen had ik even de behoefte om een eenvoudige en snelle maaltijd op tafel te zetten.
 
postelein zoetzuur met zalm en gierstkiemen
Het werd een gerechtje met gerookte zalm (biologisch) en daarbij gekiemde gierstgraantjes en uit de natuur geoogste, in het zoetzuur ingelegde postelein. Daarbij nog een restantje wijn, Macon Peronne, stukje vers stokbrood et voilà de maaltijd is klaar. Alleen nu nog voor een toetje zorgen. Nog geen rijpe perzik of kwee helaas. Die gaan ook binnenkort in de inmaak, toetjes voor de herfst. Wordt nu dus “gewoon” een yoghurtje met vlierbessenconfiture. Die pot was nog open van dit weekend.

Even voor de kleine lettertjes: Let op, zorg dat je een goede stellingkast hebt, anders is al je werk voor nop geweest. Dat heb ik helaas laatst zelf ervaren.

Tip voor inmaken zoetzuur:
Je kunt allerlei groenten/fruit zelf in het zoetzuur leggen. Gebruik je fantasie. Het zoetzuur kun je maken met allerlei soorten specerijen en stevige kruiden. Kijk maar wat je in huis hebt. De verhouding suiker op azijn is circa 300 gram suiker op 3 dl azijn, maar ook dat is aan te passen aan je eigen smaak. Je kunt het suiker/azijn mengsel aan de kook brengen met of zonder de kruiden. Doe de gewenste groente/fruit in de schone potten en overgiet dit met het hete mengsel. Stevige groente/fruit kun je het beste even mee laten koken totdat ze iets zachter worden. Deksel er direct op en zeker een paar weken wachten voordat je het eet, zodat de smaken zich goed kunnen mengen. 

Meer informatie over koken in Frankrijk-de Bourgogne op www.cuisinedamisbourgogne.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten