vrijdag 6 september 2013

Rode perziken taart/ tarte aux pêches de vigne

Het is nu de tijd voor de mooie en smakelijke pêches de vignes. Hier zien we ze nu in overvloed op de markten liggen. Ik vind ze erg fijn om mee te werken, doordat je ook een andere kleur op je bord krijgt dan de meeste mensen verwachten bij perzik.
Je hoort dan vragen of ze gepocheerd zijn in rode wijn, nee dat is hun eigen kleur.
Bij het schoonmaken moet je wel overwegen om even handschoenen aan te doen, want je handen krijgen een soort vaag zwart laagje die niet snel af te boenen is.

Hier in de Charollais wordt er een heerlijk dessert van gemaakt; tarte aux pêches de vigne. Je kan het ook bij de koffie eten (koud), maar zelf vind ik deze taart het lekkerst als hij nog lauw is. En een bolletje roomijs maakt je dessert dan helemaal af.

Ingredienten tarte aux pêche de vigne (voor 6 personen):
500 gr kruimeldeeg
1 kg pêches de vigne
1 liter water
200 gr suiker
1 ei
1 eetlepel crème fraiche
1 zakje vanillesuiker (of zelfgemaakte vanillesuiker)
1 vanillestokje, of bij gebrek hieraan een kleine hoeveelheid vanillearoma
beetje zout

In een ronde bakvorm het deeg aanbrengen (beboterde vorm of met bakpapier).
Breng het water aan de kook met 150 gram suiker en het vanillestokje in een pan waar je perziken in kunnen. Dompel ze (na inkruisen) ca 1 minuut goed onder (gelijkmatig anders gaat de schil er niet goed af). De schil dan verwijderen. De perzik in 2 helften snijden via de naad en de pit eruit halen.
Leg de helften met de snijkant naar beneden op het taartdeeg.

Meng het ei met de crème fraiche, voeg toe:  beetje zout, vanillesuiker, en 20 gram suiker.
Giet dit mengsel gelijkmatig over je taart en bestrooi met het restantje suiker.

Dan in voorverwarmde oven plaatsen van 180 graden (hetelucht) gedurende ca 25min tot een half uur.

Laten afkoelen tot lauw of koud.

Nog een fijne nazomer!

Meer informatie over koken in Frankrijk-de Bourgogne op www.cuisinedamisbourgogne.com



Geen opmerkingen:

Een reactie posten