maandag 13 januari 2014

Gaudes, geroosterd maismeel

Dit keer vond ik in mijn voorraadkast een pak Gaudes de Chaussin. Dit is geroosterd maismeel dat uit deze regio komt. Er is maar 1 molen in de buurt die het maalt. Het is nog niet echt een heel oud product, want mais kwam met Columbus pas naar Europa toe. In 1611 komt het dan eindelijk aan in de Bresse. Daarna vervolgt het zijn weg naar het noorden.
De maiskorrels worden eerst geroosterd en daarna gemalen. De kleur is dan ook wat bruinig, en de geur heeft iets van hazelnoot. Vroeger er werd er veel pap van gemaakt door de arme boerenbevolking en al dan niet gemengd met andere granen, spek of als er iets geld was crème fraîche. Nu werken veel regionale koks met dit product. Ik gebruik het ook wel als ik met wilde kruiden iets maak, zie bijvoorbeeld mijn blog over dovenetel, http://cuisinedamis.blogspot.fr/2013/04/triootje-van-dovenetel.html

Als je het traditioneel maakt dan neemt het best wat tijd. Dit keer heb ik dus trouw staan roeren, maar de volgende gebruik ik gewoon mijn CookingChef/Thermomix, dan kun je in de tussentijd andere dingen doen.Bijvoorbeeld een cake van dit maismeel bakken, daar komt binnenkort ook nog wel een recept van. Ook voor de glutenvrije eters is dit een recept.

gaudes, maismeel
gaudes met paddenstoelen en prei

Aan het onderstaande originele recept (voor 4 personen) voegde ik toe: paddenstoelen, prei en geroosterd sesamzaad naar behoefte

250 gram geroosterd maismeel
beetje water
80 gram boter
lauwe melk tussen de 700 en 800 ml
zout
peper
crème fraîche bij het serveren.


Het meel in een pan doen en met een beetje koud water mengen tot het één geheel is, structuur van een papje. Voorkom klontjes!
Dan op een laag vuur verwarmen. Zout en peper, boter naar smaak toevoegen en goed blijven roeren in dezelfde richting wordt gezegd, nou dat doe je meestal toch als gewoonte? Op het moment dat dit mengsel zich verdikt voeg je een scheutje lauwe melk toe en nog steeds blijven roeren! Dit doe je tot je gewenste dikte hebt (stevige pap waarin je een kuiltje kunt maken), en...... regelmatig blijven roeren. Het kan wel zo'n 1 uur nemen voordat het gaar is. Roer je niet, dan krijg je een verdroogde bovenlaag en dat geeft niet zulke prettige klontjes.
Als je het serveert dan bijvoorbeeld in het midden van je portie een kuiltje maken en wat crème fraîche erin doen. Om de maaltijd meer compleet te maken kun je zelf van alles toevoegen.


Ik heb in een aparte pan de prei en paddenstoelen in wat boter zachtjes gaar gebakken. Dit voeg je toe zodra je de gewenste dikte hebt bereikt en warm je het samen eventueel nog op. Je kunt het ook apart van je Gaudes presenteren, dat ziet er leuker uit.

De dag erna had ik nog wat gaar maismeel over en heb ik er kroketjes van gedraaid met het sesamzaad, gebakken in wat olie en dit als voorafje gegeten met wat chilisaus. Ook een lekkere combi.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten