woensdag 15 januari 2014

Vogelmuur gazpacho, ook lekker in de winter

Eten uit de natuur is een andere activiteit van mij, maar in de winter staat dit op een wat lager pitje.
Toch is er nog wel wat eetbaars in de natuur te vinden. Zo kun je eigenlijk het hele jaar rond vogelmuur vinden. Dit heet ook wel Stellaria media. Dat heet hier Mouron des oiseaux. Het groeit geloof ik over de hele wereld verspreid. Bij ons groeit het op onze heuvel waar we elke namiddag even met onze ezeltjes en schapen lopen. En vooral genieten van het mooie uitzicht, na de pluk dan he.
Uit een medicinale kruidencursus die ik nu volg blijkt dat dit kruid ook nog eens een vitaminebommetje is. Dus alle reden om dit eten. Dit keer een snel en makkelijk gerecht dat een klein voorafje geeft. De hoeveelheden zijn hier voor 1 persoon gegeven.
Het basisidee voor dit recept komt uit het boek Manifeste  gourmand, des herbes folles. Aan te bevelen voor de liefhebber!

vogelmuur gazpacho
1 handje vogelmuur (gewassen en schoongemaakt)
2 eetlepels Xéres azijn
2-3 eetlepels goede olijfolie
1/4 uitje, rode ui bij voorkeur
beetje zout

Deze ingrediënten doe je bij elkaar in de keukenmachine (mes) en laat het een tijdje draaien, misschien af en toe even van de kanten af schrapen.
Dit serveer je in een klein doorzichtig glaasje met een plukje vogelmuur erop.
Houd je niet zo van erg zuur, gebruik dan een azijn die minder sterk is, of voeg een beetje groenten-/kruidenbouillon toe. Koud serveren.

Wil je ook koken met planten uit de natuur? Kijk dan op Cuisine d'Amis Bourgogne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten