maandag 3 maart 2014

Kunnen je van Topinambours, aardperen ook jam maken?

Ja dat kan heel goed. Op een sneetje brood zou het goed kunnen als je van de smaak houdt. Maar zelf vind ik het nog veel smakelijker bij een kaas- en/of worstplankje.

Het is al begin maart. De temperatuur stijgt, dus in de tuin gaan deze knollen bijna uitlopen. Haast je dus het kan nog net! Reden 1 om dit recept nog even snel vast te leggen, maar ik heb ook nog ergens een belofte gedaan om dit recept met jullie te delen. Bij deze dus ingevuld. Op de valreep.

een joekel van een aardpeer
Wat heb je nodig:
1 kg topinambours geschild maar nog wel heel
800g suiker
zeste van een citroen of sinaasappel (liefst bio, anders heel goed wassen)
sap van 2 citroenen
1 theelepel gemberpoeder

Kook de topinambours in water gedurende ongeveer 15 minuten, ze moeten stevig blijven. Test met een vork zo nu en dan. Afgieten en in plakjes snijden van ongeveer een halve cm dikte.


In een jampan (pan met dikke bodem of een echte koperen) de plakjes doen, de suiker, de zeste en sap van de citroenen.
Aan de kook brengen, op laag vuur ongeveer 25 minuten laten koken, vaak roeren!
Dan grof mixen zodat de stukjes zichtbaar blijven. Voeg het gemberpoeder toe, nog even 5 minuten laten meekoken en dan heet in de potten doen, direct sluiten, op zijn kop zetten voor zeker 5 minuten. Blijft zeker 1 jaar goed.


Voor de presentatie is het volgende ook leuk en smakelijk: Je kunt nog wat overige knollen 10 minuten laten koken, afgieten en drogen. Dan in zeer dunne plakjes snijden en laten drogen ( in oven van ca. 50 graden of droogmachine gedurende 12 uur ongeveer) Ze moeten zeer droog en krokant zijn. Dit kun je bij de confituur presenteren.

2 opmerkingen:

 1. Hi! I would like to invite you to check out our site www.volrecepten.nl . Adding your blog to
  our site will make your recipes available to many more users and help you get more visits to
  your blog. Our service is free and can you would be able to leave us any time.

  If you like the idea of being found on our page, please, add your blog here http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten.

  I hope to see you there soon!

  BeantwoordenVerwijderen