vrijdag 26 december 2014

Kerstmenu uit de voorraadkast




Ik ben het hele jaar door bezig met lekker koken, en ik zoek vaak ook naar nieuwe ingrediënten, nieuwe combinaties maarrrrr met Kerst ben ik gewoon wat tegendraads. Ik heb dan geen zin om vooraf te zoeken naar leuke recepten. En waar ik dan helemaal geen zin in heb is het uren in de overvolle winkels te dwalen en dan die rij voor de kassa!  “épouvantable” zeggen ze hier.

Dus vorige week ben ik voor het laatst in een winkel en op de markt geweest en heb ik waar nodig nog wat basis-ingrediënten ingeslagen zoals bloem, boter, en vers fruit, lang houdbare groente. Het was nog heerlijk rustig vorige week.
Het thema dat ik dit jaar heb gekozen is: maak maar iets met wat er is, want er ligt nog zoveel. Ja, alleen met het brood is gesmokkeld, want een dag niet naar de bakker in ons dorp dat kan toch echt niet.

Dus eerst de voorraadkasten, ja meerdere, de cave, de vriezer en de koelkast goed bekeken. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik best een royaal weekje ingesneeuwd kan blijven. Dat komt goed uit want voor de komende week verwachten ze flinke vorst en wat sneeuw hier in de Bourgogne.

Gisterenavond hebben we volgens onze traditie, lekker met zijn tweetjes gegeten en het menu was zeer (meer dan) royaal. Sorry zitten wat typefoutjes in, en lukt niet om die te verwijderen. Maar dit was het menu:
 
En zo zag het eruit.
Kerst 2014, het voorraad-menu

De komende blogs zal ik wat recepten van dit voorraadmenu geven. De uitdaging was leuk, het is ook weer gelukt om een meer dan eenvoudige maaltijd te produceren. Ik denk dat ik tot Oud en Nieuw nog even doorga met de voorraad opmaken. 

En voor de controle bij deze het overzicht met de gebruikte ingrediënten:
 
Overzicht van de gebruikte voorraad: exclusief olie/azijn, boter, zout/peper, suiker, bloem
voorraadkast moestuin/erf Koelkast/vriezer gerecht
Kikkererwten
pijnboompitten
knoflook

Hummus met pijnboompitten
hazelnoten pompoentje parmezaan Crumble potimarron met hazelnoten
Vin d'Arbois Knoflook Comté en Emmenthal Fondue Comtoise
Gedroogde moerbei-bessen
jeneverbes, steranijs
uien Rode kool, vruchtensap Chou rouge aigre-doux
Cremant de Bourgogne

Restje dessertwijn
cassisbessen


Spoom cassis
Pâte kweepeer, fruitleer perzik
zoetzuur speenkruid,
zoutzuur oostindische kersknoppen
eau de vie
Laatste salade Kleine stukjes oude geitenkaas, halfdroge koeienkaas, parmezaan
restje witte wijn
Fromage fort met salade en gedroogd fruit, brood. Dit eten we vandaag, was "trop" gisteren.
Kersen op eau de vie
gélatine
houdbare room
chocolade puur


Yoghurt
dennentopjes
Biscuit de Streusel met pannacotta van dennentopjes en kersen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten