donderdag 6 augustus 2015

sorbetijs van watermeloen

De warmte is zo heftig dit jaar in de Bourgogne dat ik alleen maar aan ijs kan denken. En met een watermeloen in de koelkast en dankzij het heerlijke kookboek De Souk in mijn boekenkast, dank voor dit recept, kan ik op dit moment heerlijk genieten van een koele watermeloensorbet.  Vaak eet ik de watermeloen ook als entree met feta, rode ui en basilicum. Ook een aanrader. Maar nu wil ik IJS!

watermeloensorbetijs

Het recept uit de Souk dan voor een heerlijke afkoeler:

1 kg in blokjes gesneden watermeloen, ontpit
120 gram suiker
300 ml water
1 tl oranjebloesemwater

Voor garnering nog wat stukjes meloen snijden en ik heb het met verkruimelde kampot-peper-merenque geserveerd als pittige tegenhanger voor het zoete. Het is vrij vaste sorbetijs, dus je moet schrapen met je ijsschep, maar dat geeft wel een leuk effect. Of met je vork zodat je een losse sorbet krijgt.

In keukenmachine de meloenblokjes tot een fijne puree draaien. Je hebt hiervan 450 ml nodig. Suiker met water zachtjes in een pannetje aan de kook brengen om een siroop te verkrijgen. 5 minuten laten inkoken tot licht stroperig. Laat dit afkoelen.
Dan de puree en het oranjebloesemwater toevoegen aan de siroop.Dit goed koud laten worden in de koelkast. Een half uur is minimaal nodig met dit weer. En dan in je ijsmachine laten draaien tot een sorbet. Of in de vriezer en dan om het half uur met je vork losschrapen.

Koel ze lekker af, en eet smakelijk.

Kijk op www.cuisinedamisbourgogne.com voor mogelijkheden om in Frankrijk, de Bourgogne, te komen koken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten