Follow by Email

vrijdag 11 augustus 2017

Laurier in mijn dessert?

Onze Engelse buurvrouw in het hameau heeft een prachtige laurierboom. En ze moet die elk jaar snoeien, anders overwoekert deze heerlijk geurende struik haar tuintje.
Ik krijg dus elk jaar die mooie verse groene takken. Veel  van dit lekkers droog ik, maar elk jaar experimenteer ik ook wat met de verse blaadjes. Vorig jaar was het laurierlikeur, ook een aanrader trouwens. 

Dit jaar zocht ik naar een dessert met laurier. Dat leek me eigenlijk niet te bestaan, maar jawel dat bestaat toch echt. Ik heb mijn eigen variant ervan gemaakt, maar ik vond de smaak zeer bijzonder en smakelijk. Nu vraag je je misschien af, wat is dat voor dessert. Nou dat is een ouderwetse rijstpudding. Ga het eens proberen! Met het genoemde aantal laurierblaadjes is het heel duidelijk te proeven, wil je wat minder uitgesproken halveer dan de hoeveelheid blaadjes.
Ik heb het uit de losse pols gemaakt, dus echte hoeveelheden kan ik niet geven. Gebruik je eigen basisrecept voor rijstpudding. Deze smaakcombinatie ga ik nu ook gebruiken voor andere desserts als bijvoorbeeld panna cotta of ijs, custardsauce etc etc. Het originele dessertrecept met ook nog eieren erbij vind je  trouwens op -herbalpedia-zoek op bayleaf. Om je eigen inspiratie op te doen.


Wat heb je nodig: gebruik je eigen basisrecept voor rijstpudding
melk en/of room
ronde of paprijst
per persoon 2 laurierblaadjes (de verse, met gedroogde heb ik het nog niet geprobeerd)
bruine (basterd-)suiker
zout
evt wat boter

laurier rijstpudding
Ik heb een mengsel van melk en room genomen (50/50), aan de kook brengen met de laurierblaadjes. Eenmaal aan de kook voeg een snufje zout toe en de rijst en op laag vuur 15 minuten laten koken (roer af en toe).
Doe de inhoud van de pan in een ingevette ovenschaal en laat het nogmaals een half uur op ca. 150 graden doorgaren in de oven. Mocht het te donker of te droog worden doe er dan wat folie over.

Hierna de schaal uit de oven halen en de laurierblaadjes met een vork eruit halen, beetje gladstrijken. Met bruine suiker bestrooien (of je kookt dit al eerder mee in de oven, ik hou van de knapperige textuur). Wat botervlokjes erover en nog even de schaal de oven in voor een kleine 10 minuten. 
Eet het lauwwarm en pas op dat je er niet teveel van gaat eten. Het is een verslavende smaak.






Wil je ook koken in de Bourgogne? Kijk dan eens op www.cuisinedamisbourgogne.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten