Follow by Email

maandag 26 maart 2018

Gepekelde en gedroogde eierdooier

Het voorjaar is hier dan toch eindelijk echt begonnen. Alhoewel ik het schrijven van dit blog net onderbrak om mijn jonge zaaisel te redden van een forse hagelbui.
Onze kippen hebben de smaak van het voorjaar in ieder geval wel te pakken. Ze leggen uitermate goed.  Aangezien niet alle dagen onze eieren worden afgenomen door mensen uit de buurt maak ik regelmatig met het surplus iets om ze te kunnen bewaren.
Via een Facebookgroep kreeg ik van Margriet van Wamel deze tip: gepekelde en gedroogde eierdooiers.  Dank je wel Margriet!
Mijn onderzoekershart ging harder kloppen. Dat had ik nog nooit gedaan, maar c' est maintenant à faire.

Manlief kreeg wat te proeven van het eindresultaat, zonder te weten wat het was gaf hij aan dat hem aan oude kaas deed denken, dus toch een beetje umami voor de fijnproevers en niet alleen een zoute hap. En zijn je smaakpapillen niet zo verfijnd dan is het gewoon leuk om zo je verse producten langer te kunnen bewaren en over de salade te raspen, of over de soep of over een crêpe, verzin maar wat. Al is het alleen al voor de kleur.Het moet zo’n maand goed blijven, in de koelkast in een afgesloten doosje. Dat gaat hier niet gebeuren, dit is zo op.
Er zijn trouwens diverse recepten van dit proces op internet te vinden. Dit is echter mijn variant. 

Hoe gepekelde en gedroogde eidooiers te maken:
Neem per eierdooier: 60 gram zout en 40 gram suiker en meng dat. Doe dit in een bakje waarin je eierdooier past met wat ruimte erom heen. 

eierdooier in zout/suikermengsel zonder topping
 Splits de eieren (van het wit maak je bijvoorbeeld een heerlijk schuimpje). Doe voorzichtig het eigeel in een kuiltje van het zout /suikermengsel en zorg dat de dooier geheel “ ingepakt” in het zout-suiker-mengsel komt te liggen. Dus ook er bovenop!


Laat het  zo’n 5 dagen in een koelkast liggen (recepten variëren van 1 dag tot 1 week dus het is niet echt precisiewerk). Maar wel afgedekt met wat folie (niet te strak zodat nog wat vocht eruit kan ontsnappen). Daarna de dooier voorzichtig eruit scheppen en afspoelen.

klaar om gedroogd te worden.



Op een rek in een voedseldroger (of oven) van 65 graden 3-4 uur laten drogen.  Er zijn ook recepten met 24 uur op 50 graden. Die moet ik nog proberen. Kijken of de smaak anders wordt.




het eindresultaat klaar voor gebruik.
En dan kan het bijvoorbeeld geraspt worden over een salade.


Bon appétit!


Interesse om in Frankrijk te komen koken, in de Bourgogne.(dus met 8 uur ben je er).
                                       Kijk dan eens op cuisinedamisbourgogne.jouwweb.nl voor de mogelijkheden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten