zondag 1 juli 2018

Bieten overschot

In onze nieuwe moestuin, waar ik later nog een keer over zal schrijven, heb ik eigenlijk te veel bietjes staan voor onze wekelijkse consumptie.

En dus ga ik lekker achter mijn pc zitten en recepten zoeken voor mijn boventallige bietjes.

Een van de recepten trok me wel aan, bietenkvass. Wat zegt u: bietenkvass, een gefermenteerd drankje dat blijkbaar erg populair is aan onze Europese oostgrenzen.

chioggia bieten kvass
Ik snel naar mijn moestuin en trek de eerste de beste mooie biet eruit, is het een chioggia-biet!
Pas de problème, waarom zou het per se met rode bieten gemaakt moeten worden?

Dus snel een schone literfles gepakt (brede hals is wel handig), biet schoongespoeld en in blokjes gesneden en in de fles gedaan.
Een liter zout water gemaakt door water te koken en 5 gram zout erin op te lossen (meer mag ook, maar ik vond dit uiteindelijk al zoutig genoeg). Als dit is afgekoeld in de fles op de bierblokjes gieten. Dan de fles met een gaasje afdekken en zet hem op je keukentafel (tenzij die in de zon staat).
Wacht een paar dagen en jawel je ziet wat bubbeltjes, soms wat wittigs drijven (maar dat is geen probleem, je kan het er desgewenst ook afhalen). Proef vanaf dat moment elke dag een klein lepeltje om te kijken of het je smaak is. Zo ja, filteren en de bietenkvass in de koelkast zetten om in de komende week op  te drinken.

Kijk hier zo'n prachtig gekleurd drankje zonder kunstmatige toevoegingen, heerlijk toch?! Zeker op een warme dag als vandaag en ik even geen alcohol wil drinken, maar wel gezellig wil meedoen.
Bedankt oosterburen voor dit recept- Podnosimy szklankę, tost!- (oftewel als ik mijn vertaalprogramma mag geloven: wij heffen het glas, proost!

Dit recept heb ik gelezen bij BetjePraktisch, maar er zijn heel veel verschillende recepten met 2e fermentatie, kruiden en fruit toevoegingen en dergelijke, maar deze is de meest simpele. Gewoon om te kijken of je dit lekker vindt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten